Copiii care primesc prea multe cadouri de Crăciun. Părinții care fac prea multe cadouri copiilor lor. O buclă de fundătură care este accentuată în aceste date festive.
„Acum este mult mai ușor să dăm, suntem forțați și motivați să o facem, nu numai moral, dar pare o responsabilitate socială, datorită economiei în sine, publicității sau marketingului care ne înconjoară”, explică prin telefon, Francesc n Inktsez, profesor asociat și director al Master of Humanities la Universitatea Deschisă din Catalonia (UOC).

Ideea că a da implică a da și a primi favoruri că darurile și cadourile sunt importante în acest moment. „Este foarte dificil să rezolvăm această problemă de a da mai mult decât un mod personal, pentru că, repet, este o problemă socială”, spune n Inktoktez. „Este adevărat că o soluție ar putea fi educația, promovarea unei schimbări de comportament care implică învățarea, dar sistemul nostru socioeconomic ne lasă și ne înconjoară cu sărbători, mese de afaceri și de familie, cadouri… și ne lasă cufundați într-un întreg care este foarte rar să iasă. Crăciunul ne inundă”, adaugă expertul.

Crăciunul ne inundă.
Este dificil să ieșim din tradiție, de la dreapta, de la impus, să separăm cantitatea de calitate, astfel încât micuții noștri să cunoască diferența. Ceea ce este clar este că părinții sunt cei care ne transformă copiii în copii supraexcitați și hiper-supradotați.”Acest lucru, fără îndoială, are un efect asupra minorului cu două aspecte clare: unul, deoarece nu apreciază materialul și, celălalt, este componenta emoțională a hiperregalarului și care este legată de frustrare, plictiseală sau dezamăgire. „Dacă am două daruri sub copac, cu siguranță, nu pierd iluzia, dar după deschiderea 50 cu siguranță sunt obosit, plictisit și saturat. Cei mici pierd iluzia, care se explică prin Legea randamentului descrescător, prin care al șaselea dar nu face aceeași iluzie ca primul și așa mai departe”. Oferă mult mai mult decât este necesar și mai mult decât emoționalitatea unui copil poate accepta și susține, „ascultând o dinamică consumistă pe care atât adulții, cât și societatea o transferă celor mici”, persistă expertul.

Ce se întâmplă, de exemplu, dacă un an, din orice motiv, acel mic obișnuit să primească o mie de cadouri, găsește brusc doar unul? „Poate fi hecatomba, că nu înțelege ce s-a întâmplat, că este frustrat și crede că a făcut ceva mal.Se va fi disappointed.It are puține soluții. Cred că cel mai bun lucru este să nu fim atât de radicali în deciziile noastre și că copilul învață încetul cu încetul să nu prețuiască doar cantitatea, ci calitatea utilizării, de a avea ceea ce își dorește”, explică n.

Ce să fac atunci? Orice pas mic, oricât de mic, de a dori să controlezi sau să pui ordine ajută. „De exemplu, dacă copilul primește în mod normal 80 de cadouri și ceea ce facem este să reducem numărul cu 20% în anul următor, există deja 16 mai puțin prezenți pe care îi va primi”, susține expertul. Sau, de exemplu, în familiile foarte mari „puteți încerca să limitați numărul de cadouri pe membru al familiei, deși trebuie să fiți atenți la modul în care este organizat, este complicat pentru că toată lumea vrea să dea și poate ne doare mai mult decât să facem bine”.

Expertul ne dă un exemplu despre cum putem lucra pentru a controla cantitatea de cadouri pe care le primiți fiul nostru în acest Crăciun: expertul limitează numărul de obiecte pe care copiii le primesc patru: ceva de citit, ceva care ar educa (vopsea, lut), ceva de care aveți cu adevărat nevoie (un caiet, o haină) și, în cele din urmă, orice își doresc și că este jucăria care a fost cerută în toate scrisorile către regi sau Moș Crăciun.

Rezumând: „în acest Crăciun, cu siguranță, copiii noștri vor primi multe cadouri, nu avem nicio scăpare, dar putem pune ordine. O mică schimbare în acest an îl poate ajuta pe fiul nostru să-și schimbe treptat scara de valori și să treacă de la importanța cantității la calitate, pentru a prețui cu adevărat iluzia”, conchide n.

Leave a Comment on Copii hiper-supradotați: se oferă mult mai mult decât este necesar și mai mult decât poate suporta un copil

Lasă un răspuns