Joi, 31 Martie, este sărbătorită Ziua Internațională de conștientizare a cancerului de Colon, o dată extrem de importantă care își propune să sensibilizeze întreaga populație cu privire la nevoile pacienților diagnosticați cu această boală. În această notă vă spunem despre prevenire și controale.

În plus față de generarea de conștientizare cu privire la această boală, ea caută în mod constant să găsească modalități de depistare precoce care să permită salvarea vieților și prevenirea diagnosticului prin obiceiuri de viață mult mai sănătoase.

CANCERUL DE COLON ÎN ARGENTINA

În țara noastră, cancerul colorectal sau cancerul de colon este al doilea tip de cancer cel mai frecvent (11,8% din cazuri), după cancerul de sân (16,8%), iar al doilea cel mai mortal: în 2014 a provocat peste 7 mii de decese, potrivit Institutului Național al cancerului. Nouă din 10 cazuri de cancer de colon pot fi vindecate dacă sunt detectate devreme, înainte ca boala să progreseze și să se răspândească.

Cancerul de Colon este o patologie care apare din cauza unei creșteri anormale a celulelor din colon și zona rectală. Totul începe cu o creștere a polipilor, care se poate transforma, de-a lungul anilor, în cancer, cu toate acestea, există cazuri de pacienți în care acest lucru nu se întâmplă.

CARE SUNT SIMPTOMELE SALE?

Acestea apar de obicei târziu în cursul bolii și pot fi grupate în funcție de localizarea tumorii.

Colonul drept: anemie, dureri abdominale și obstrucție.
Colonul stâng: dureri abdominale, obstrucție și schimbarea obiceiului intestinal.
Rect: modificări ale calibrului fecalelor, dureri postdefecatorii târzii și tenesmus.
CUM POATE FI DETECTAT?

Metodele de screening pentru cancerul de Colon includ:

Colonoscopie: este cea mai eficientă metodă pentru detectarea leziunilor precursoare. Oferă diagnosticul și tratamentul leziunilor (polipi colonici).
Test de sânge ocult Fecal( TSOMFI): detectează hemoglobina umană. Este un test low-cost și anual. Dacă este pozitiv, trebuie efectuată o colonoscopie.
Rectosigmoidoscopie: se efectuează la fiecare 5 ani și evaluează numai colonul stâng.
SCHIMBAREA STILULUI DE VIAȚĂ PENTRU A PREVENI APARIȚIA ACESTUIA

Recomandarea specialiștilor este în principal de a avea o colonoscopie de la vârsta de 50 de ani, pentru ambele sexe și chiar dacă nu sunt la pacienți cu risc. În plus, persoanele cu factori de risc ar trebui să se consulte cu medicul de familie sau gastroenterologul.

Când vorbim despre o schimbare a stilului de viață, ne referim la căutarea de a trăi într-un mod mai sănătos și cât mai mulți ani posibil.

Dieta alimentară este esențială, pentru a ingera mai multe fructe, legume și alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, în loc de alimente procesate, grăsimi saturate și junk food.

De asemenea, este vital să beți multe lichide și apă în timpul zilei pentru o purificare mai mare și mai bună a tuturor organelor, în special a intestinelor.

Leave a Comment on Ziua Mondială a cancerului de Colon: cum îl putem preveni și când să începem verificările?

Lasă un răspuns