Ca de mulți ani, în fiecare 30 Martie este comemorată în întreaga lume Ziua tulburării bipolare, o afecțiune în care trăiesc mii de oameni și afectează mecanismele de reglare a dispoziției. Astăzi vă vom spune mai multe despre subiect și de ce această dată este atât de importantă.

Această dată are ca obiectiv principal sensibilizarea populației cu privire la această boală mintală severă care se poate manifesta prin schimbări neobișnuite de dispoziție și care este încă înconjurată de stigmate.

Așa cum am spus mai devreme, este o afecțiune care se manifestă prin episoade depresive, în care predomină tristețea profundă, descurajarea și nefericirea, alternând cu episoade maniacale sau hipomaniace, în care există o exaltare a dispoziției cu euforie, energie excesivă și iritabilitate.

Deși toți oamenii au schimbări de dispoziție, în funcție de anumite situații de viață sau stări personale, pentru cei care trăiesc cu tulburare bipolară, aceste schimbări de dispoziție produc repercusiuni și probleme negative atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

În ce cazuri să consultați
Unele modificări ale dispoziției pot indica o problemă de sănătate mintală; în cazul tulburării bipolare, este recomandabil să vă consultați cu un profesionist înainte:

Atitudini imprevizibile și incontrolabile.
Mai extreme decât urcușurile și coborâșurile normale ale dispoziției și activității.
Perturbări în activitățile obișnuite.
Modificări specifice ale gândirii și comportamentului.
Este demn de remarcat faptul că aceste schimbări pot începe în adolescență; vârsta medie de debut a tulburării bipolare este de aproximativ 20 de ani.

În plus, trebuie avut în vedere faptul că majoritatea oamenilor experimentează primul episod înainte de vârsta de 40 de ani, fiind mai puțin frecvent ca boala să înceapă după acea vârstă.

DESPRE ZIUA TULBURĂRII BIPOLARE

Data a fost impusă de la nașterea pictorului olandez Vincent Van Gogh, unul dintre cei mai influenți artiști din lume, care a fost diagnosticat postum ca probabil suferind de tulburare bipolară.

Deși este o slujbă de zi cu zi, în fiecare 30 Martie încearcă să sensibilizeze cu privire la această boală și să reducă stigmatul social asociat diagnosticului și tratamentului acesteia.

Leave a Comment on Sănătate mintală: de ce 30 Martie este Ziua Mondială a tulburării bipolare

Lasă un răspuns