Cinci femei au primit Premiul Goldman pentru mediu 2021, o recompensă care aduce un omagiu activiștilor de mediu din șase regiuni din întreaga lume.

Premiul, numit și ‘Green Nobel’, a fost creat în 1989 pentru a inspira acțiuni la nivel local pentru a proteja planeta. Se acordă anual persoanelor care provin adesea din sate izolate sau orașe subdezvoltate și care își asumă riscuri personale mari pentru a proteja mediul.

Maida Bilal
În 2017, Maida Bilal a condus o echipă de femei într-o blocadă de echipamente grele și a petrecut mai mult de 500 de zile protejând amplasamentul unei mini centrale hidroelectrice planificate pe râul Kru, în Bosnia și Herțegovina.

După războiul din anii 1990, Bosnia și Herțegovina a cunoscut un boom al barajului, cu 454 de proiecte mini-hidraulice construite, planificate sau în construcție. Supranumită „inima albastră a Europei”, Balcanii de Vest au în mare parte râuri fără diguri și puncte fierbinți de biodiversitate. Râul Kru, care trece prin munți, aduce apă potabilă în satele din jur și oferă un habitat critic pentru multe specii .

Bilal și protestatarii au fost atacați de polițiști care i-au mutat cu forța pentru încălcarea păcii și ordinii publice, dar au continuat să lupte.

„Mi-am pierdut slujba, mi-am pierdut prietenii, fiica mea a fost agresată la școală”, a declarat Bilal pentru Reuters . „Aș minți dacă aș spune că este ușor, dar apoi am făcut-o în ciuda tuturor. Am o fiică și nu vreau să se confrunte cu aceeași problemă ca mama ei când va crește. “

„Am apărat râul timp de 503 zile, fizic 24 de ore pe zi. Dacă este necesar, îl vom păzi pentru încă 5.300 de zile.”

Femeile au plecat atunci când Curtea Regională a anulat toate autorizațiile de construcție a barajelor și a barajelor în decembrie 2018, prima victorie legală și comunitară de mediu de acest gen din Bosnia și Herțegovina.

Leave a Comment on Faceți cunoștință cu femeile care au câștigat ” Nobelul verde „din 2021 pentru lupta lor pentru protejarea planetei

Lasă un răspuns