Se pare că termometrul și-a luat deja rămas bun de la temperaturile temperate din emisfera sudică și începem să colectăm frigul, care va accentua și ne va însoți în lunile următoare. Cu aceasta, încălzirea va fi din nou unul dintre marile motoare ale sezonului, iar pentru aproape opt milioane de oameni, de asemenea, o durere de cap majoră. Se estimează că acesta este numărul de persoane care trăiesc în sărăcie energetică și care mențin temperaturi inadecvate în casele lor în timpul iernii. Deoarece resursele care trebuie dedicate încălzirii casei sunt mari. Conform datelor Eurostat, 43,4% din consumul de energie al gospodăriilor este dedicat încălzirii locuințelor.

Prin urmare, primul obiectiv, înainte de a vă gândi la încălzirea casei, ar trebui să fie prevenirea intrării frigului în ea. „Un sistem de izolare bun poate duce la economii anuale de energie cu 16 milioane de tone mai puțin de gaze arse. Într-o perioadă de peste 60 de ani, această soluție ar însemna o reducere a emisiilor de peste 110 milioane de tone de CO2 și 35.000 de milioane de litri de motorină pentru încălzire”, spune jos XV Almagro, CEO al sto Ib Oustrica.

S-ar putea crede că instalarea unui sistem de izolare bun este legată de lucrări și de o investiție mare în reforme, dar nu este întotdeauna necesară. Există multe aranjamente de bază pe care le putem face acasă, chiar și noi înșine, și care pot împiedica încălzirea să scoată din cont mai mulți euro. Aceste măsuri pot fi puse în aplicare aproape imediat. Experții în economisirea energiei evidențiază aceste opt:

1. Conectarea scurgerilor de căldură
Trebuie să ținem cont de faptul că o mare parte din aerul condiționat al casei este pierdut de pereți și ferestre, de mici fisuri și fisuri cărora nu le acordăm importanță, dar care o au. „Este esențial să controlați ermeticitatea plicului, sigilând fisurile și golurile prin care poate intra frigul. Se estimează că aerul care filtrează prin aceste puncte ale pereților și tavanelor este echivalent cu o fereastră de 1,5 x 1 metru deschisă continuu. Adică, ceea ce ar corespunde unei pierderi de căldură de până la 25%”, spune Almagro

Benzile adezive din aluminiu, siliconul, garniturile și izolația rezistentă la tiraj pe uși, ferestre și fisuri ar putea menține cu 10% mai multă căldură generată de încălzire. Și instalarea acestor benzi sau produse de etanșare se poate face fără a avea cunoștințe deosebite în reforme și lucrări. Și, în plus, sunt relativ ieftine.

Cu benzi adezive și izolație în uși, ferestre și fisuri pot economisi 10% mai multă căldură
„În ferestre, spuma poliuretanică sau lipiciul de contact vor sigila orice decalaj care creează proiecte”, comentează platforma online a reformelor materiale TileFly, adăugând că cheltuiala este amortizată în mai puțin de 2 luni de la instalare, cu economii în consumul de energie.

Un alt punct important al posibilei pierderi de căldură pe care Almagro recomandă verificarea este caseta în care este rulată jaluzeaua. „Poate fi un alt punct de intrare și ieșire al căldurii. Pentru a evita acest lucru, se recomandă izolarea structurii interioare cu polistiren expandat sau vată minerală”, împărtășește expertul în eficiență energetică”

Și oferă alte trucuri de casă pentru a preveni scurgerile de căldură, cum ar fi instalarea garniturilor de cauciuc (sau garniturilor) în spatele prizelor și întrerupătoarelor sau utilizarea unui material de etanșare din spumă pentru a conecta fisuri mai mari în jurul ferestrelor, plintelor sau orice alt punct de scurgere.

2. Instalați supape termostatice
Institutul pentru diversificarea și economisirea energiei (IDAE) recomandă programarea încălzirii pentru a porni un timp înainte de a avea nevoie de ea; de exemplu, cu 30 de minute înainte de a ne ridica. Și dacă cazanul nu are acest sistem de programare, pot fi încorporate supape termostatice care reglează automat fluxul de apă caldă din radiator, crescând sau scăzând-o în funcție de temperatura termostatului.

Cele mai recente studii IDAE arată că utilizarea acestor dispozitive oferă o economie de energie de 40% în comparație cu o casă fără niciun controler. „Acestea permit programarea încălzirii pentru a porni sau opri la ore predefinite, astfel încât să utilizeze energie doar atunci când este nevoie”, spun ei de la TileFly.

3. Rearanjați mobilierul
Mobilierul poate fi unul dintre motivele pentru care aveți nevoie de mai multă energie pentru a încălzi casa. Ideea este că mobilierul absoarbe căldura (care este scăzută din mediul înconjurător). Prin urmare, decorarea trebuie să urmeze o structură eficientă. Cele care atrag cea mai mare căldură sunt cele din țesătură, cum ar fi canapele sau fotolii. Dar și alte materiale textile, cum ar fi perdelele.

De aceea, sfatul specialiștilor în design interior este ” să îndepărtați mobilierul de radiator, astfel încât aerul cald să poată circula liber. Același lucru este valabil și pentru draperii sau haine întinse, care trebuie îndepărtate de radiator pentru a profita la maximum de sursa de căldură.”

4. Curățați și verificați cazanul și radiatoarele
O curățare în timp util a cazanului va economisi, de asemenea, combustibil și va produce mai puține deșeuri. De asemenea, această pre-întreținere, înainte de sosirea frigului și trebuie utilizată zilnic, asigură siguranța atunci când funcționează la capacitate maximă.

„Dacă ceea ce avem acasă este un radiator și observăm că nu se încălzește, cu siguranță circuitul va avea aer și va trebui să-l curățăm. Dacă este o sobă sau un șemineu, trebuie să ne asigurăm că focurile sunt curate și să folosim întotdeauna lemne de foc sau combustibil adecvat”, recomandă Lola Mart Xktoktz, expert în diy și manager de conținut tehnic al ManoMano, magazin online specializat în DIY.

5. Utilizarea sobelor durabile
Există spații în casă care necesită căldură suplimentară, fie pentru că încălzirea este slabă în acele zone ale casei, fie pentru că sunt necesare grade suplimentare pentru anumite activități. „Soba poate fi o alternativă ecologică pentru încălzirea unei case. Acesta este cazul lemnului de foc sau al peletelor care, în plus, imprimă un caracter actual sau rustic”, împărtășește Marticinctincnez.

Peletele folosesc combustibil durabil care, în plus, oferă un preț competitiv și stabil în comparație cu combustibilii fosili și se caracterizează prin puterea lor calorică ridicată, ceea ce permite obținerea unor randamente foarte mari de energie.

6. Recuperați covoarele (sau tapiseriile)
Odată cu sosirea frigului, la fel cum este recomandabil să verificați amenajarea mobilierului, astfel încât sursele de căldură să nu se acopere, este de asemenea important să recuperați covoarele. S-ar putea să vă gândiți la ele ca la o resursă decorativă, dar realitatea este că aceste elemente au și un caracter izolator.

„Țesăturile naturale, cum ar fi lâna sau bumbacul, vor asigura căldura necesară în casă. Alte țesături naturale, cum ar fi iuta sau răchita, pe lângă faptul că sunt trend, sunt mai ușor de curățat decât prima și se adaptează la orice anotimp al anului”, detaliază Martinc-Nez.

Unele covoare pot fi chiar atârnate pe pereți ca tapiserie, ajutând la menținerea camerelor calde, precum și la trimiterea unui mesaj cald instantaneu către ochi.

7. Reglați temperatura
Știați că pentru fiecare grad în care temperatura unei case crește, consumul de energie crește cu 7%, la fel ca și cheltuielile de încălzire și emisiile de CO2? Prin urmare, recrearea verii acasă în timp ce o ninsoare Cade afară este o idee teribilă.

Experții manomano consultați subliniază că „adaptarea la o temperatură confortabilă, fără a fi nevoie să fii acasă cu mâneci scurte, ajută la economisire; iar utilizarea termostatelor și a programatorilor este foarte utilă pentru realizarea acesteia”, așa cum am menționat deja. Temperatura recomandata este cuprinsa intre 19 si 21 centigrade, scazand intre 15 si 17 centigrade in timpul noptii, in timp ce dormim.

8. Opriți căldura când sunteți plecat
Unul dintre marile mituri care rulează este că, pentru a păstra căldura acasă și a economisi energie, este mai bine ca încălzirea să funcționeze toată ziua, pentru a evita costul pornirii și opririi sistemului. Susținătorii acestui mod de încălzire a locuinței susțin că, dacă temperatura din interiorul casei scade, atunci va trebui să folosim mai multă energie pentru a recupera temperatura de confort… și cu ea, banii noștri vor merge.

Dar experții în energie spun că este fals, că cheltuim mult mai puțini bani ajustând funcționarea sistemului de încălzire la orele în care avem nevoie. „Mențineți o temperatură fixă precisă a unei contribuții continue de energie, datorită pierderilor de căldură care apar în pereți, tavane, ferestre sau uși și care trebuie compensate. În schimb, atunci când încălzirea este oprită, sistemul nu mai consumă energie pentru a echilibra acele pierderi, care pe măsură ce casa se răcește sunt reduse”, explică specialiștii în izolarea Sto Ib Otrivrica.

Prin urmare, este recomandabil să opriți încălzirea în timpul orelor de somn sau când nu sunteți acasă și să consolidați măsurile de izolare, astfel încât să nu existe pierderi, așa cum am menționat deja.

Leave a Comment on Opt sfaturi pentru a vă proteja casa de frig fără a vă lăsa salariul

Lasă un răspuns