Nimeni nu scapă de prejudecăți. Indiferent dacă îl recunoaștem sau nu, purtăm cu un rucsac mai mult sau mai puțin încărcat de prejudecăți. Prejudecățile nu sunt altceva decât formarea unei judecăți despre o persoană, grup sau eveniment în avans și cu puține date. De obicei, acest proces are loc sub pragul conștiinței noastre și ne distorsionează percepția, determinându-ne să reacționăm la ideea pe care am format-o, nu la realitate. Efectul cornului este una dintre cele mai grave manifestări ale unor astfel de prejudecăți.

Care este efectul cornului?
Efectul cornului este o prejudecată cognitivă care se referă la modul în care o trăsătură de personalitate negativă, comportament sau atitudine ascunde restul caracteristicilor pozitive ale unei persoane sau group.It constă în a trage concluzii despre o persoană bazată doar pe o trăsătură, care dă naștere unei generalizări eronate.

Această prejudecată va influența modul în care percepem acea persoană, până la punctul de a ne întuneca Judecata despre el și, prin urmare, de a ne determina atitudinile.Imaginarul popular este plin de exemple ale efectului cornului, cum ar fi gândirea că persoanele obeze sunt leneșe sau că blondele sunt prostești.

De fapt, uneori prejudecățile sunt rezultatul experiențelor noastre, dar în alte cazuri sunt prejudecăți transmise cultural care găsesc o rezonanță cognitivă cu tiparele noastre mentale.

Din păcate, odată ce efectul cornului este pus în mișcare și formăm o imagine a unei persoane sau a unui grup, este foarte dificil să îl schimbăm. Dacă observăm ceva ce nu ne place la o persoană, vom continua să-i dăm caracteristici negative și să-l judecăm sub o prismă nefavorabilă. Aceasta va determina atitudinea și comportamentul nostru față de ea, creând o profeție care se împlinește de sine.

Cine a descoperit efectul cornului?
În anul 1920, când psihologul Edward l Thorndike a observat un fenomen foarte curios în timp ce își desfășura cercetările în armată. El a observat că atunci când soldații au descoperit ceva bun în superiorii lor, au început automat să le dea trăsături pozitive. El a numit acest fenomen „efect Halo”.

El a descoperit, de asemenea, că se poate întâmpla exact opusul: atunci când un superior a făcut ceva negativ, el a devenit automat o persoană detestabilă.

El a numit acest fenomen „efectul cornului”. Mai târziu, psihologii Nisbett și Wilson au aprofundat acest fenomen recrutând 118 studenți de la Universitatea din Michigan. Toată lumea a văzut un videoclip în care a apărut același profesor, dar într-unul dintre ei era prietenos, iar în celălalt era autoritar și neprietenos.

Când au terminat vizionarea videoclipului, cercetătorii au cerut elevilor să descrie aspectul fizic al Profesorului.

Studenții care l-au văzut cu o atitudine amabilă l-au descris ca pe un bărbat atrăgător, în timp ce ceilalți au susținut că este o persoană nerecunoscătoare. Desigur, toată lumea credea că judecățile sale erau obiective. Ei nu știau că percepția lor era mediată de efectul cornului.

Mecanismul de acțiune al efectului cornului
Acest efect cunoscut este rezultatul gândirii că trăsăturile negative sunt conectate între ele. Atunci judecata noastră este afectată de acea percepție negativă și nefavorabilă. Aceasta implică activarea atenției selective; adică privim doar un aspect și tragem concluzii din acesta, formând o imagine negativă a persoanei.

La baza sa se află și un gând dihotomic „totul sau nimic”, ideea că oamenii sunt buni sau răi.

Dacă avem o minte mai flexibilă și înțelegem că pozitivul și negativul coexistă, este mai puțin probabil să fim victime ale efectului cornului. Merită clarificat faptul că stereotipurile sunt normale, ne ajută să facem față excesului de informații în medii foarte complexe și ne oferă un model de comportament foarte simplu de urmat.

Stereotipurile ne oferă indicii rapide pentru a reacționa în medii noi cu un grad ridicat de incertitudine. Sunt un fel de scurtătură mentală care ne permite să decidem rapid ce ni se potrivește sau este în siguranță.

Cu toate acestea, problema începe atunci când nu suntem capabili să depășim stereotipul și aceasta devine o prejudecată pe care o folosim pentru a atribui oamenilor anumite caracteristici generale în funcție de culoarea pielii, religia, naționalitatea sau orice altă caracteristică.

Când prejudiciem o persoană lăsându-ne lăsați purtați de prima impresie și nu îi oferim o „a doua șansă”, contribuim la consolidarea prejudecăților noastre.

Dacă presupunem că o persoană este neplăcută, este posibil să fim nepoliticoși cu ei, așa că vor deveni defensivi. Astfel, validăm, fără să ne dăm seama, prejudecățile noastre.

Cum să evitați efectul cornului?
Este imposibil să evităm complet prejudecățile, dar ne putem asigura că acestea nu ne influențează comportamentele, atitudinile și deciziile.

Dezvoltați o gândire mai flexibilă. Dacă dezvoltați o minte mai deschisă, înțelegând că nimeni nu este complet rău sau bun, dar că toți avem lumini și umbre, veți fi mai puțin susceptibili să suferiți efectul cornului, deoarece nu veți avea tendința de a conecta trăsături negative între ele.
Auto-analiza. Reflectați asupra stereotipurilor pe care le trageți, cele pe care poate societatea v-a inoculat. Întrebați-vă cât de mult este adevărat în aceste credințe și cât de mult se datorează generalizărilor eronate care nu au nimic de-a face cu voi. De asemenea, este important să analizați prejudecățile care provin din experiențele dvs. Deci, veți înțelege că un caz izolat nu poate reprezenta un întreg grup.
Nu te grăbi. Trăim într-o lume lichidă în care nu ne acordăm suficient timp pentru a-i cunoaște și înțelege pe ceilalți. Aceasta implică faptul că suntem mai predispuși să ne raportăm la stereotipuri și superficialitate. O modalitate de a evita efectul cornului este să vă acordați timp pentru a cunoaște pe alții. Prima impresie este importantă, nu există nici o îndoială, dar privirea dincolo are adesea recompense, deoarece vă va permite să înțelegeți complexitatea și bogăția pe care fiecare persoană o cuprinde.

Leave a Comment on Efectul cornului: cum acționează prejudecățile noastre negative?

Lasă un răspuns